16 Komentarzy

Tagi Zrób to sama DIY cynamonki przepisy

DIY: Cynamonki

Jesień to wymarzona pora roku na aromatyczne cynamonowe wypieki. Puszyste drożdżowe ciasto może konkurować z muffinkami i innego rodzaju babeczkami. Prosty i niewymagający od nas kulinarnych umiejętności przepis pozwoli delektować się przepysznym cynamonowym smakiem podczas długich jesiennych wieczorów przy kawie lub gorącej herbacie.

Potrzebne składniki:

- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 200 g masła (w tym 100 g do ciasta i 100 g do masy cynamonowej)
- 2,5 szklanki mąki
- opakowanie sypkich drożdży
- 3/4 szklanki cukru (w tym ½ szklanki do ciasta, reszta do masy cynamonowej)
- szczypta soli
- jajko
- opakowanie cynamonu
- papierowe foremki do muffinek


Więcej na: MariaJustDoIt.blogspot.com

Autor: Rev

Dodaj zdjęcia do komentarza (maksymalnie 5 zdjęć).

Dozwolone formaty plików to: jpg, png, gif do 20MB.

Wybierz zdjęcia
gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

Fajnie, ale przepis na babeczki na stronie snobka.pl to nie wiem po co.

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

świetne przepisy, chcemy więcej !!!

animka

animka | | Zgłoś | Odpowiedz

można zrobić cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego - jest szybciej, a równie smacznie :)

Niunia

Niunia | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
I jak to u Snobki - wszystko po łebkach...
Kilka rad:
Na tą ilość płynów 2,5 szkl mąki to zdecydowanie za mało - nie bójcie się dodać nawet 5 szklanek...
Nie przejmujcie się jak masa cynamonowa wyjdzie Wam płynna - dodajcie łyżkę mąki i poczekajcie to zgęstnieje.
Zamiast w formie do muffinek można bez problemu poukładać je ściśle w zwykłej kwadratowej lub okrągłej dużej formie.
Przy formowaniu warto wyprzeć trochę środki babeczek do góry wtedy ładniej wyrosną.

Zdecydowanie się zgadzam z tymi radami. Często robię te bułeczki właśnie ściśle je w dużej formie upychając. Z tą ilością mąki to prawda.

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

ja polecam cynamonowego kurczaka :D jest tak pyszny ze jem go jak cukierki, nie tylko na obiad!

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
ja polecam cynamonowego kurczaka :D jest tak pyszny ze jem go jak cukierki, nie tylko na obiad!
podaj prosze przepis :-)

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
I jak to u Snobki - wszystko po łebkach...
Kilka rad:
Na tą ilość płynów 2,5 szkl mąki to zdecydowanie za mało - nie bójcie się dodać nawet 5 szklanek...
Nie przejmujcie się jak masa cynamonowa wyjdzie Wam płynna - dodajcie łyżkę mąki i poczekajcie to zgęstnieje.
Zamiast w formie do muffinek można bez problemu poukładać je ściśle w zwykłej kwadratowej lub okrągłej dużej formie.
Przy formowaniu warto wyprzeć trochę środki babeczek do góry wtedy ładniej wyrosną.
Dodałabym jeszcze, że ciasto drożdżowe po wyrobieniu musi zwiększyć swoją objętość i warto byłoby je zostawić przykryte na jakąś godzinkę, po uformowaniu bułeczek na kolejne 0 minut. To nie biszkopt, że można go od razu do pieca wkładać...

I faktycznie - taka ilość płynu (mleko, woda, roztopione masło) i tylko 2,5 szklanki mąki? Żart jakiś.

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
autor: gość
I jak to u Snobki - wszystko po łebkach...
Kilka rad:
Na tą ilość płynów 2,5 szkl mąki to zdecydowanie za mało - nie bójcie się dodać nawet 5 szklanek...
Nie przejmujcie się jak masa cynamonowa wyjdzie Wam płynna - dodajcie łyżkę mąki i poczekajcie to zgęstnieje.
Zamiast w formie do muffinek można bez problemu poukładać je ściśle w zwykłej kwadratowej lub okrągłej dużej formie.
Przy formowaniu warto wyprzeć trochę środki babeczek do góry wtedy ładniej wyrosną.
Dodałabym jeszcze, że ciasto drożdżowe po wyrobieniu musi zwiększyć swoją objętość i warto byłoby je zostawić przykryte na jakąś godzinkę, po uformowaniu bułeczek na kolejne 0 minut. To nie biszkopt, że można go od razu do pieca wkładać...

I faktycznie - taka ilość płynu (mleko, woda, roztopione masło) i tylko 2,5 szklanki mąki? Żart jakiś.
*Kolejne 30 minut.

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

A jak zrobić tą jasną polewę ? Bo to właśnie ona nadaję istotny smak cinabonką z cinnabon ?:)

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

Ja robiłam swego czasu z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej, można też wykorzystac rodzynki.

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
autor: gość
ja polecam cynamonowego kurczaka :D jest tak pyszny ze jem go jak cukierki, nie tylko na obiad!
podaj prosze przepis :-)
Piers z kurczaka na drobne kawalki.
Zrobic marynate: sok z cytryny + sok z pomaranczy + duzo zmielonego cynamonu + cukier brazowy 2 lyzki + kminek lyzeczka + 2 lyzki oliwy
Wymieszac dobrze, zatopic w tym kurczaka, zawinac i odstawic do lodowki na kilka godzin a potem usmazyc na patelni odcedzajac marynate zeby tak duzo plynu nie bylo.
Rewelacja!!! Mozna jesc samego, swietny jest tez do ryzu z rodzynkami i sosem chilli

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
autor: gość
autor: gość
ja polecam cynamonowego kurczaka :D jest tak pyszny ze jem go jak cukierki, nie tylko na obiad!
podaj prosze przepis :-)
Piers z kurczaka na drobne kawalki.
Zrobic marynate: sok z cytryny + sok z pomaranczy + duzo zmielonego cynamonu + cukier brazowy 2 lyzki + kminek lyzeczka + 2 lyzki oliwy
Wymieszac dobrze, zatopic w tym kurczaka, zawinac i odstawic do lodowki na kilka godzin a potem usmazyc na patelni odcedzajac marynate zeby tak duzo plynu nie bylo.
Rewelacja!!! Mozna jesc samego, swietny jest tez do ryzu z rodzynkami i sosem chilli

dziekuje :-)

gość1

gość1 | | Zgłoś | Odpowiedz

autor: gość
Fajnie, ale przepis na babeczki na stronie snobka.pl to nie wiem po co.
Po to, że żeby być snobką niekoniecznie trzeba iść do najdroższej cukierni po ciastka. Czasami można zrobić piorunujące wrażenie nie ciuchami a właśnie pięknymi domowymi ciasteczkami podawanymi przy kominku ...

Ilona

Ilona | | Zgłoś | Odpowiedz

Rewelacyjny przepis,ale trzeba dać dodatkowo szklankę mąki.
Ja zrobiłam polewę : -3 łyżki masła, 5-6 łyżek cukru, 1torebka cukru waniliowego, pół szklanki mleka 3,2%.
Wszystko włożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować aż zgęstnieje. Polać ciepłym upieczone cynamonki. Można dodać 2 łyżki cacao. smacznego

jaBuka

jaBuka | | Zgłoś | Odpowiedz

pyszne są też z serkiem mascarpone

gość

gość | | Zgłoś | Odpowiedz

W mojej rodzinie ten przepis jest znany od lat........

jag

jag | | Zgłoś | Odpowiedz

przepisy tutaj? moze jescze wskazowki jak skutecznie szorowac fugi albo wywabic wosk z dywanu, no dajcie spokoj... albo SNOBKA albo KURA DOMOWA... zdecydowanie na minus
..przepisy,.. tez mi pomysł

fotonetka

fotonetka | | Zgłoś | Odpowiedz

Właśnie wypróbowałam i proporcje są źle podane, jest za mało mąki i za dużo masła w nadzieniu. Wszystko wychodzi płynne, o smaku jeszcze nie mogę nic powiedzieć bo je dopiero wyciągnęłam z piekarnika.


X
Drodzy Czytelnicy,
Połączyliśmy nasze siły z serwisem WP Kobieta
i od dziś nasze treści będziecie mogli przeczytać na tym właśnie serwisie.

Dziękujemy, że jesteście z nami!
Redakcja