11 Komentarzy

Tagi hummus ciecierzyca cieciorka tahini Jedzenie i picie pasta sezamowa olej sezamowy

Hummus - najmodniejsza przekąska jesieni!

Jego receptura pochodzi z Libanu i składa się z ciecierzycy, czosnku, tahini (pasty sezamowej), oliwy, soku z cytryny oraz wybranych przypraw.

Choć wydaje się, że trudno go przyrządzić, do wykonania potrzebny jest jedynie dobry blender i odpowiednio przygotowane składniki. Najważniejszym z nich jest cieciorka, którą przed zmiksowaniem należy namoczyć przez ok. 10-12 godzin, a następnie gotować przez 40 minut. Cieciorka jest bogata w białko, fosfor, potas oraz witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. Wpływa korzystanie na włosy, paznkocie, skórę, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność. 

Domowy hummus
 Składniki:
Szklanka sezamu
1/2 szklanki oleju sezamowego
Szklanka ciecierzycy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sok z połowy cytryny
3-4 ząbki czosnku
Łyżeczka soli
1/2 szklanki lodowatej wody
Do posypania: pietruszka, orzeszki piniowe, oliwa, ostra papryka

 

Autor: Rev
gość

gość | | Zgłoś

Napiszcie jeszcze, ze to cudo, choc cholernie smaczne, jest mocno kaloryczne.

JKD

JKD | | Zgłoś

Nieuprażone orzeszki piniowe mają posmak wosku, przed posypaniem hummusu koniecznie trzeba je uprażyć.

gość

gość | | Zgłoś

autor: gość
Napiszcie jeszcze, ze to cudo, choc cholernie smaczne, jest mocno kaloryczne.
I że z podanych proporcji wyjdzie wiadro smarowidła.

gość

gość | | Zgłoś

łatwiej zamiast sezamu i oleju sezamowego kupić pastę tahini - mniej roboty, a efekt ten sam.

gość

gość | | Zgłoś

autor: gość
łatwiej zamiast sezamu i oleju sezamowego kupić pastę tahini - mniej roboty, a efekt ten sam.
I taniej.

ja

ja | | Zgłoś

Soda oczyszczona?

gość

gość | | Zgłoś

No to wiadomo teraz dlaczego wolą kozy od kobiet

Normalny

Normalny | | Zgłoś

A może by tak : ugotowane polskie (POLSKIE!) ziemniaki, posypane koperkiem, polane tłuszczem i popijane zsiadłym mlekiem. TO JEST PYSZNE! A nie jakaś pinia, sezam i inne egzotyki.

gość

gość | | Zgłoś

Fajny przepis, może kiedyś wypróbuję. Tylko dlaczego mam te składniki "mielić"? Wolę je zemleć.

gość

gość | | Zgłoś

niektore komentujace to zamkniete na kulinaria jak sloiki z kompotem w piwnicy.

oqhwsadlk

oqhwsadlk | | Zgłoś

autor: gość
autor: gość
Napiszcie jeszcze, ze to cudo, choc cholernie smaczne, jest mocno kaloryczne.
I że z podanych proporcji wyjdzie wiadro smarowidła.
i że jest z tym masę babrania się :)

gość

gość | | Zgłoś

autor: Normalny
A może by tak : ugotowane polskie (POLSKIE!) ziemniaki, posypane koperkiem, polane tłuszczem i popijane zsiadłym mlekiem. TO JEST PYSZNE! A nie jakaś pinia, sezam i inne egzotyki.
I tak codziennie mam te ziemniory jeść? Czy mogę raz w roku zaszaleć i zjeść na przykład pomidora?

gość

gość | | Zgłoś

autor: gość
Napiszcie jeszcze, ze to cudo, choc cholernie smaczne, jest mocno kaloryczne.
na szczęscie przekąski typu Danio nie sa kaloryczne i mozesz jesc ile chcesz, tak samo zdrowe ciasteczka na sniadanie

gość

gość | | Zgłoś

autor: Normalny
A może by tak : ugotowane polskie (POLSKIE!) ziemniaki, posypane koperkiem, polane tłuszczem i popijane zsiadłym mlekiem. TO JEST PYSZNE! A nie jakaś pinia, sezam i inne egzotyki.
Ziemniaki nie pochodzą z Polski. Sorry misiu.


X
Drodzy Czytelnicy,
Połączyliśmy nasze siły z serwisem WP Kobieta
i od dziś nasze treści będziecie mogli przeczytać na tym właśnie serwisie.

Dziękujemy, że jesteście z nami!
Redakcja