14 Komentarzy

Tagi komórki macierzyste anti-ageing odmładzanie jabłoń Malus domestica Uttwiler Spatlauber Michelle Obama Helen Mirren Jennifer Lopez

Jabłka pomogą pozbyć się zmarszczek

Pospolite, kwaśne jabłko – gatunek niemal wymarły, występujący obecnie jedynie w odległej części Szwajcarii - powraca do łask i zjednuje sobie niemałą grupę fanów (także wśród sław, takich jak Michelle Obama, Helen Mirren, czy Jennifer Lopez. Wszystko to za sprawą niedawno odkrytego składnika, który odmładza, zwiększa żywotność komórek ludzkich a nawet może sprawić, że utracone włosy odrosną.

Tajemnica tkwi w komórkach macierzystych, które przekształcać się mogą w każdy inny, dowolny typ komórki, a w konsekwencji nawet część ciała. Jednak stosowanie ludzkich, czy zarodkowych komórek macierzystych w kosmetyce jest prawnie zabronione. Jednak prawdziwi rekordziści pochodzą ze świata roślinnego – uwagę naukowców zwrócił rzadki gatunek 18-wiecznej jabłoni (Uttwiler Spatlauber), której owoce nie „więdną” nawet przez miesiąc. Oznacza to, ze ich komórki macierzyste są wyjątkowo długowieczne. Wyniki testów in vitro okazały się wyjątkowo zaskakujące – w warunkach laboratoryjnych komórki macierzyste jabłoni powodowały zwiększenie produkcji ludzkich komórek macierzystych o 80%. Kultury ludzkich komórek poddawane napromieniowaniu światłem ultrafioletowym wykazywały się zaledwie 50% żywotnością, natomiast śmiertelność tych chronionych przez komórki macierzyste jabłka była niewielka. Podobnie w przypadku włosów - przechowywane w roztworze Uttwiler Spatlauber rosły do 18 dni, podczas gdy te hodowane w zwykłych kulturach umierały po 14 dniach.

Mimo że użytkowniczki kosmetyków wzbogaconych jabłkowymi ekstraktami dostrzegają ich działanie na własnej skórze już po 2 – 4 tygodniach, to naukowcy wciąż są sceptyczni i wątpią w możliwość wchodzenia w takie interakcje komórek macierzystych roślin z ludzkimi komórkami macierzystymi. Ich działanie anti-ageing wciąż nie jest potwierdzone badaniami klinicznymi, ale nadzieja na uzyskanie kosmetycznego eliksiru młodości jest!

Źródło: Daily Mail

Autor: Uriko
gość

gość | | Zgłoś

Zdaje się, że większość witamin z owoców ma takie właściwości.

BrawurowaJazda

BrawurowaJazda | | Zgłoś

"Pospolite, kwaśne jabłko – gatunek niemal wymarły, występujący obecnie jedynie w odległej części Szwajcarii" co za bzdura! wystarczy sie przejsc gdzies na wsi i przy drodze rosna na dziko takie wlasnie jablka.

gość

gość | | Zgłoś

autor: BrawurowaJazda
"Pospolite, kwaśne jabłko – gatunek niemal wymarły, występujący obecnie jedynie w odległej części Szwajcarii" co za bzdura! wystarczy sie przejsc gdzies na wsi i przy drodze rosna na dziko takie wlasnie jablka.
bo autorka sama sobie przeczy pisząc na początku o pospolitych kwaśnych jabłkach, a później o rzadkim gatunku 18-wiecznej jabłoni (Uttwiler Spatlauber)

gość

gość | | Zgłoś

Nie dało się przetłumaczyć zwrotu "anti-ageing"? No i to "więdnięcie" owoców... Owoce gniją, więdnąć mogą co najwyżej liście!

gość

gość | | Zgłoś

autor: gość
!!SONDA!! - Jakie marki placa snopce za paseudo-reklame? Moje typy:- F&F- BUTYK- Bobbi Brown
To nie jest "pseudoreklama", tylko ARTYKUŁ SPONSOROWANY...

gość

gość | | Zgłoś

autor: gość
autor: gość
!!SONDA!! - Jakie marki placa snopce za paseudo-reklame? Moje typy:- F&F- BUTYK- Bobbi Brown
To nie jest "pseudoreklama", tylko ARTYKUŁ SPONSOROWANY...

Sprowadza się do tego samego, tylko nazwa ładniej brzmi ;)

gośćjagoda

gośćjagoda | | Zgłoś

wszystkie jabłka są zdrowe,zwłaszcza polskie,nie wierzę w szwajcarskie wymysły, to dla łatwowiernych i tych co nie wiedzą co z kasą zrobić

gość

gość | | Zgłoś

jabłka zawsze były zdrowe,tez mi odkrycie

gość

gość | | Zgłoś

Nie widzialas pomarszczonych jablek, moze zwrot nie najbardziej trafny, ale wiadono o co idzie

autor: gość
Nie dało się przetłumaczyć zwrotu "anti-ageing"? No i to "więdnięcie" owoców... Owoce gniją, więdnąć mogą co najwyżej liście!

gość

gość | | Zgłoś

owszem jablka zawsze byly zdrowe, szkoda tylko ze to co teraz sprzedaje sie w sklepach malo je przypomina. normalne jablko powinno brazowiec w ciagu kilku minut od ugryzienia, a dzisiejsze jablka sa tak napryskane chemikaliami, ze gdy dzisiaj spojrzalam na ogryzek ktory wczoraj wyrzucilam do kosza - byl dalej idealnie bialy. Masakra.


X
Drodzy Czytelnicy,
Połączyliśmy nasze siły z serwisem WP Kobieta
i od dziś nasze treści będziecie mogli przeczytać na tym właśnie serwisie.

Dziękujemy, że jesteście z nami!
Redakcja