11 Komentarzy

Tagi tajemnice kosmetyków skład kosmetyków INCI DMDM Hydantoina DMDM Hydantoin konserwanty formaldehyd aldehyd mrówkowy

Tajemnice kosmetyków: DMDM Hydantoina

Tajemnice kosmetyków: DMDM Hydantoina

Mimo sympatycznie brzmiącej nazwy, DMDM Hydantoina jest pospolitym konserwantem, którego obecności zasadniczo należałoby unikać w składach kosmetyków.

Związek ten, podobnie jak Quaternium-15, imidazolidynyl urea, diazolidynyl urea czy 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, jest donorem aldehydu mrówkowego, oznacza to, że w określonych warunkach formaldehyd może być uwalniany.

DMDM Hydantoina jest stabilna w zakresie pH 3 - 9 i w temperaturze do 80 stopni C. Wyjście poza ten zakres powoduje, że aldehyd mrówkowy uwalniany jest w większych ilościach. Jednak w Polsce, w myśl Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 12 czerwca 2002,
Dz.U. nr 105 poz.934, jest dopuszczona jako środek konserwujący wyroby kosmetyczne. Według norm unijnych jego zawartość w produkcie końcowym nie może przekroczyć
0,6 % aktywnego składnika lub 0,05% w ogóle składników produktu, w przeciwnym wypadku kosmetyk musi posiadać oznaczenie „zawiera formaldehyd”.

Jakie zagrożenia płyną z obecności DMDM Hydantoiny w kosmetyku? Sam formaldehyd (obecny także np. w dymie tytoniowym) jest substancją rakotwórczą i drażniącą, przyspiesza starzenie skóry. Z powierzchni skóry wchłania się słabo, jednak u osób uczulonych lub o skórze wrażliwej może wywoływać podrażnienia, w skrajnych przypadkach zaburzać czynności gruczołów łojowych i powodować stany zapalne skóry. Kosmetyków z zawartością DMDM Hydantoiny nie należy stosować w okresie laktacji i ciąży.

Masz pytania? Chcesz się czegoś dowiedzieć? Pisz na adres: tajemnice_kosmetyków@snobka.pl.

Autor: Uriko

Dodaj zdjęcia do komentarza (maksymalnie 5 zdjęć).

Dozwolone formaty plików to: jpg, png, gif do 20MB.

Wybierz zdjęcia

X
Drodzy Czytelnicy,
Połączyliśmy nasze siły z serwisem WP Kobieta
i od dziś nasze treści będziecie mogli przeczytać na tym właśnie serwisie.

Dziękujemy, że jesteście z nami!
Redakcja