Tajemnice kosmetyków: Limonen
Limonen jest kolejnym związkiem z końcówek składów kosmetyków. Jego nazwa brzmi niewinnie i dość naturalnie. Czy należy się go obawiać?
Faktycznie limonen należy do grupy monoterpenów (4-izopropenylo-1-metylocykloheksen) i występuje w przyrodzie – głównie w skórce cytryny i to on odpowiada za jej charakterystyczny zapach. W przemyśle stosowany jest w wysokich stężeniach jako środek odtłuszczający i czyszczący, czy rozpuszczalnik w farbach, stanowi dodatek smakowy do produktów spożywczych a w kosmetyce – głównie jako komponent zapachowy (stężenie 0,005 – 2%).
Niestety jednocześnie jest czynnikiem drażniącym skórę i oczy, a także groźnym dla środowiska (zwłaszcza dla ryb). U ludzi, choć nie stwierdzono działania teratogennego i embriotoksycznego, dowiedzono, że zwłaszcza forma utleniona limonenu może powodować reakcje alergiczne. Dlatego tak istotna jest dbałość o sposób przechowywania i szczelność opakowań kosmetyków. Limonen jest objęty wymogiem rejestracji. Na liście składu kosmetyku figuruje jako limonene lub limonen.
Masz pytania? Chcesz się czegoś dowiedzieć? Pisz na adres: tajemnice_kosmetykow@snobka.pl
Uriko
rrrr | | Zgłoś | Odpowiedz
:) kocham jego;]
vgsazdrghj | | Zgłoś | Odpowiedz
hm, w moich kosmetykach go nie ma