6 Komentarzy

Tagi tajemnice kosmetyków INCI skład kosmetyków linalool linalol

Tajemnice kosmetyków: linalol

Tajemnice kosmetyków: linalol

Linalol znajduje się na końcu listy składników wielu kosmetyków. Jeżeli zastanawiałyście się, co to jest i czy jest to składnik potencjalnie niebezpieczny – wyjaśniamy.

Ten organiczny związek to nienasycony alkohol alifatyczny, należący do grupy terpenów, występuje w przyrodzie naturalnie. Wytwarzany jest przez ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodzin Lamiaceae (mięta, aromatyczne zioła), Lauraceae (laur, cynamon, drzewo różane), Rutaceae (owoce cytrusowe), przez brzozę i niektóre gatunki grzybów. Najczęściej otrzymuje się go z olejków eterycznych (linalowego, kolendrowego, pomarańczowego) lub syntetycznie. Jego zapach jest intensywny, kwiatowy z nutą przypraw, zbliżony do konwaliowego. Badania laboratoryjne wykazały, że wdychanie tego związku może zmniejszać stres u szczurów – linalol zmniejsza aktywność ponad 100 genów, które ujawniają się w sytuacjach stresowych.

W kosmetykach (środkach higienicznych, mydłach, detergentach, balsamach) linalol funkcjonuje jako środek zapachowy. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Nierzadko stosowany jest jako insektycyd (przeciw pchłom i karaluchom), odstraszacz komarów.

Na liście składników kosmetyku figuruje zwykle jako linalool lub linalol, ale można spotkać się również z nazwami -linalool, linalyl alcohol, linaloyl oxide, p-linalool, allo-ocimenol lub 2,6-dimethyl-2,7-octadien-6-ol.

Czy linalol jest bezpieczny? Związek ten ulega stopniowemu rozkładowi w kontakcie z tlenem, tworząc utleniony produkt uboczny, który może powodować reakcje alergiczne (wyprysk). Ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej można minimalizować nie dopuszczając do utlenienia kosmetyku – zamykając szczelnie opakowanie po każdym użyciu lub kupując kosmetyki w mniejszych pojemnościach.

Masz pytania? Chcesz się czegoś dowiedzieć? Pisz na adres: tajemnice_kosmetykow@snobka.pl

Autor: Uriko
calineczka_celineczka

calineczka_celineczka | | Zgłoś

Faktycznie - jest wszędzie. Co wezmę kosmetyk, to ten skłądnik jest w składzie. Dobrze wiedzieć bo mam zwyczaj zostawiania wszędzie otwartych butelek z kosmetykami.

cosmetic_expert

cosmetic_expert | | Zgłoś

autor: calineczka_celineczka
Faktycznie - jest wszędzie. Co wezmę kosmetyk, to ten skłądnik jest w składzie. Dobrze wiedzieć bo mam zwyczaj zostawiania wszędzie otwartych butelek z kosmetykami.
No no i jeszcze musisz wyssać powietrze zanim zamkniesz opakowanie, mówię Ci, to działa - linalol już mnie nie podrażnia

CALINECZKA_CELINECZKA

CALINECZKA_CELINECZKA | | Zgłoś

autor: cosmetic_expert
autor: calineczka_celineczka
Faktycznie - jest wszędzie. Co wezmę kosmetyk, to ten skłądnik jest w składzie. Dobrze wiedzieć bo mam zwyczaj zostawiania wszędzie otwartych butelek z kosmetykami.
No no i jeszcze musisz wyssać powietrze zanim zamkniesz opakowanie, mówię Ci, to działa - linalol już mnie nie podrażnia
Ale jak wyssać?

gugli

gugli | | Zgłoś

Odkurzaczem.

pseudo

pseudo | | Zgłoś

Dodają oszuści jeszcze limonen też sztuczny, a potem sprzedają w aptekach jako produkty naturalne.

gość

gość | | Zgłoś

To jest składnik kwiatów m.in. frezji


X
Drodzy Czytelnicy,
Połączyliśmy nasze siły z serwisem WP Kobieta
i od dziś nasze treści będziecie mogli przeczytać na tym właśnie serwisie.

Dziękujemy, że jesteście z nami!
Redakcja