Tajemnice kosmetyków: mocznik
Mocznik (karbamid, karbonylodiamid) to substancja występująca naturalnie w ludzkim organizmie a także jeden ze składników NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, odpowiedzialnego za nawodnienie warstwy rogowej naskórka.
Tymczasem jako składnik kosmetyków wywołuje pewną niechęć. Bardzo długo, właśnie ze względu na nazwę, był pomijany na listach składników, choć w przemyśle kosmetycznym stosowany jest od przeszło 40 lat.
Związek ten ma postać białego, krystalicznego proszku. Rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu. Jest bezzapachowy. Jest wydalany z organizmu z moczem i potem, a jego niedobór objawia się suchą i swędzącą skórą.
Swoją popularność w kosmetyce zawdzięcza nietoksycznemu i niealergizującemu a przy tym zależnemu od stężenia działaniu. I tak w stężeniu poniżej 10 % nawilża, łagodzi podrażnienia, zmiękcza, likwiduje szorstkość i zwiększa przenikanie składników aktywnych w głąb skóry. Z kolei w stężeniach powyżej 10 % działa złuszczająco, zmiękcza skórę, reguluje rogowacenie a także zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, czyli sprzyja wchłanianiu innych składników aktywnych. Ponadto działa antybakteryjnie i stosowany jest w leczeniu trądziku. Zawartością mocznika sięgającą 50 % poszczycić się mogą niektóre preparaty apteczne, przeznaczone do leczenia atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz dla cukrzyków.
Kosmetyki z jego zawartością polecane są zwłaszcza w przypadku skóry suchej, wrażliwej i alergiczne. Umieszczany jest w składach kosmetyków wszelkiego typu: kremach do twarzy, balsamach do ciała, także tych łagodzących podrażnienia posłoneczne, szamponach i żelach myjących, specyfikach do leczenia chronicznie suchej skóry oraz rogowacenia przymieszkowego.
Ze względu swoje kompleksowe działanie (przypomina nieco kwas hialuronowy), pojawia się w najskuteczniejszych kremach do rąk i tak przydatnych zwłaszcza latem kremach do pielęgnacji stóp.
Na liście składników kosmetyku mocznik występować może jako: karbonylodiamid, Carbamide, Carbamimidic acid, Carbonyldiamide, Isourea, Pseudourea, Urea-13C, Ureaphil, Ureophil, Urevert, Carbonyl Diamine, component of Artra Ashy Skin Cream, Alphadrate, Ultra Mide, Urepearl, Mocovina. Jeżeli znajduje się na jej początku, można mieć pewność, że kosmetyk będzie silnie nawilżać.
Masz pytania? Chcesz się czegoś dowiedzieć? Pisz na adres: tajemnice_kosmetykow@snobka.pl
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
Bardzo fajna porada!
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
ale brzydkie stopy na zdjęciu ;/
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
olać to :)
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
uwielbiam mocznik !!! Kupuję go na Mazidłach po parę groszy (poniżej 2 zł), bo w aptekach jest niestety tylko na receptę.Dodaję go do wszelkiego rodzaju kosmetyków - tych to cery jak i tych do włosów (mam kręcone, bardzo potrzebujące nawilżenia). A małych ilościach mocznik bardzo nawilża, w dużych - złuszcza.
Nic tak nie nawilża jak mocznik!!! To moje odkrycie roku!! Jak popołudniu posmaruję sobie buzię hydrolatem z rozpuszczoną w nim szczyptą moczniku albo nawet zwykłą woda z mocznikiem), to mam ja nawilżoną cały wieczór, noc i jeszcze rano - cały czas czuję, jakby ktoś rozpylił mi mgiełkę na twarzy. Coś cudownego.
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
masz absolutna racje, przez 20 lat swojego zycia mialam problem z nadmiernym rogowaceniem okolomieszkowym na posladkach i udach, inaczej mowiac caly tylek mialam w okropnych pryszczach i dopiero po preparatach z mocznikiem moge w koncu wyjsc na plaze czy na basem w normalnych majtkach a nie w jakich barchanowych gaciach do polowy uda
Cukierkowa | | Zgłoś | Odpowiedz
hmm, dość dziwne, nie jestem przekonana co do kosmetyków, które w składzie mają mocznik..
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
Hasceral, maść z mocznikiem, świetna na wrastające włosy i podrażnienia po depilacji. Również na suche pięty itp.
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
czyli jaka maść będzie najlepsza z mocznikiem?
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
gość | | Zgłoś | Odpowiedz
dodajecie ten mocznik nowrmalnie do balsamów czy rozpuszczacie go w wodzie i tak smarujecie? chciałabym go kupic na rogowacenie na nogach