6 Komentarzy

Tagi kolory jak oddziałują kolory mowa kolorów psychologia koloru

Dieta: jak kolor wpływa na to jak smakuje jedzenie

Jeśli komuś z was wydaje się, że kolor nie ma absolutnie żadnego znaczenia w tej kwestii, jest w błędzie. O tym w jak ogromnym niech świadczy badanie, które niedawno przeprowadzone zostało na uniwersytecie w Oksfordzie. Brytyjscy specjaliści dokonali w nim analizy naczyń o rożnych kolorach, kształtach i wadze, i wykazali jak wpływają one na postrzeganie tego co jemy.

Jak się okazało, najwięcej emocji wywołał kolor czerwony. Po zbadaniu jak wolontariusze go postrzegają, wnioski wyglądały następująco: „Czerwony to kolor, którego można używać, aby zniechęcić kogoś do jedzenia. Idealny jest więc dla tych, którzy powinni zrzucić nieco wagi. Absolutnie nie dla tych, którzy mają niedowagę”.

W kwestii kształtów poszczególnych elementów zastawy stołowej i sztućców, badania wykazały, że one także mają ogromny wpływ na postrzeganie smaku danych posiłków. I tak, np. dania spożywane nożem odczuwamy jako bardziej słone od tych, które spożywamy łyżką czy widelcem.

Eksperci są zdania, że to jak postrzegamy jedzenie jest sumą działania kilku zmysłów, takich jak smak, zapach czy wzrok. Jak dodali: „Jeszcze zanim włożymy posiłek do ust, nasz mózg już dokonuje o nim osądu, co wpływa na nasze ogólne doświadczenie”.

Jakiś czas później profesorowie Uniwersytetu w Oksfordzie połączyli siły z naukowcami Uniwersytetu Technicznego w Walencji i wspólnie przeprowadzili kolejne badania nad postrzeganiem kolorów. Jednym z zadań wolontariuszy było odpowiedzenie na pytanie, która gorąca czekolada jest bardziej smakowita: podana w pomarańczowo- kremowym kubku czy czerwono- białym. Niemal jednogłośnie wskazali oni na pierwszą opcję. Pozostałe badania wykazały m.in., że żółte opakowania napojów orzeźwiających sprawiają, że intensywniej wyczuwamy w nich smak cytryny, niebieskie wydają się lepiej gasić pragnienie niż np. czerwone, różowe zaś postrzegane są jako zawierające spore ilości cukru. 

Autor: Bohovictim
carrera

carrera | | Zgłoś

Tak, to prawda-s próbujcie zjeść coś z niebieskiego talerza- jeszcze gorzej odstrasza, niż czerwony. Mi osobiście najlepiej smakuje z ciemnobrązowego, ale nie wiem, jaka to zależność.

M :)

M :) | | Zgłoś

autor: carrera
Tak, to prawda-s próbujcie zjeść coś z niebieskiego talerza- jeszcze gorzej odstrasza, niż czerwony. Mi osobiście najlepiej smakuje z ciemnobrązowego, ale nie wiem, jaka to zależność.
mogą to być indywidualne wspomnienia może twoja babcia podawała zawsze na brązawych albo cos w tym stylu? jak dla mnie najlepiej mi sie jje z klasycznej bieli :)

gość

gość | | Zgłoś

Najlepiej mi sie je z zielonego liscia bananowca a zamiast sztućców uzywam struganych drewienek. Tylko wtedy wszystko mi najbardziej smakuje.

hhhhh

hhhhh | | Zgłoś

autor: M :)
autor: carrera
Tak, to prawda-s próbujcie zjeść coś z niebieskiego talerza- jeszcze gorzej odstrasza, niż czerwony. Mi osobiście najlepiej smakuje z ciemnobrązowego, ale nie wiem, jaka to zależność.
mogą to być indywidualne wspomnienia może twoja babcia podawała zawsze na brązawych albo cos w tym stylu? jak dla mnie najlepiej mi sie jje z klasycznej bieli :)
faktycznie niebieski odstrasza... ale chyab nie zawsze:) pamietam jak swego czasu w da grasso w moim miescie byla pizza podawana na niebieskich talerzach i mimo to bardzo smakowala.

juko

juko | | Zgłoś

A dopiero co było o wynikach badań, które mówią, że czerwony kolor wzmaga apetyt, stąd czerwień w KFC czy McDonald's...

gość

gość | | Zgłoś

ja nie lubię jeść na czarnych talerzach, kojarzy mi się to z chińszczyzną, z produktami z chin, w których nie wiadomo co jest. Chociaż chodzę do chińskich restauracji i chętnie jem, ale nie lubię czarnych talerzy o opakowań, mam wrażenie jakby ktoś chciał coś ukryć tym

gość

gość | | Zgłoś

autor: gość
Najlepiej mi sie je z zielonego liscia bananowca a zamiast sztućców uzywam struganych drewienek. Tylko wtedy wszystko mi najbardziej smakuje.
hahahahahaahhaaahahahahahahahah


X
Drodzy Czytelnicy,
Połączyliśmy nasze siły z serwisem WP Kobieta
i od dziś nasze treści będziecie mogli przeczytać na tym właśnie serwisie.

Dziękujemy, że jesteście z nami!
Redakcja